17.03.2017 Zakazy i nakazy w związku z ptasią grypą. To warto wiedzieć
- Od dnia 27 grudnia 2016 roku obowiązuje rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które zakazuje m.in. organizowania targów i wystaw z drobiem, sprzedaży drobiu na targowiskach, pojenia ptaków ze źródeł ogólnodostępnych.
- Rozporządzenie z dnia 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków opublikowane zostało w Dz. U. z 2016 roku, poz. 2091
- Wprowadza zakaz:
- organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów dla drobiu (z wyłączeniem lotów treningowych i konkursowych gołębi) – możliwe odstępstwa przy spełnieniu dodatkowych warunków,
- pojenia ptaków z ogólnodostępnych źródeł wody,
- oferowania i sprzedaży drobiu na targowiskach,
- przemieszczania na teren gospodarstw padłych dzikich ptaków.
Ponadto nakazuje:
- wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed budynkami gospodarskimi utrzymującymi drób,
- przechowywania paszy oraz karmienie i pojenie ptaków w zamknięciu,
- obowiązek stosowania odzieży ochronnej przed wejściem do budynków,
- oczyszczanie i odkażanie sprzętu do obsługi drobiu,
- obowiązek stosowania odzieży ochronnej przed wejściem do budynków,
- uniemożliwienie wzajemnych kontaktów ptaków (w tym drobiu) utrzymywanych przez człowieka, ograniczenie ich kontaktu z ptakami dzikimi,
- powiadamianie PLW miejsc utrzymywania ptaków poza pomieszczeniami mieszkalnymi oraz planowanych przesyłek drobiu (na 24 h przed),
- codzienny przegląd stanu zdrowotnego stad drobiu.
Ptasia grypa jest wysoce zakaźną chorobą wirusową, która może powodować 100 % śmiertelność u ptaków domowych. Na zakażenie wirusem podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków domowych i ptaków dzikich, wolno żyjących. Jednak najczęściej występuje w stadach kur i indyków. Okres rozwoju choroby waha się od 2 godzin do kilku dni, maksymalnie 21 dni, jeśli wirus jest w stadzie. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest kontakt z migrującym dzikim ptactwem, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenianie wirusa ptasiej grypy może nastąpić również poprzez skażoną paszę, środki transportu.
Podstawowe objawy choroby drobiu to:
- gwałtowny spadek produkcji jaj, miękkie skorupki jaj;
- silne łzawienie, duszność, biegunka;
- obrzęk i zasiniaczenie grzebienia i dzwonków;
- depresja ptaków;
W celu zmniejszenia ryzyka zachorowania i rozprzestrzeniania się choroby należy:
- zabezpieczać pojemniki z karmą i wodą pitną dla drobiu w celu niedopuszczenia do nich dzikiego ptactwa;
- izolować drób od czynników zewnętrznych, w tym od dzikiego ptactwa;
- ograniczyć przepływ osób oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których trzyma się drób.